söndag 18 mars 2012

Föreläsning med Tarja Häikiö 1 mars

Bildarbete i Reggio Emilia.  En intressant föreläsning som utgick från Tarjas kompendium.
Tarja nämde Vygotskijs bok: Fantasi och kreativitet, där han jämför lärandet som en tidslinje utifrån tid och rum. Fantasin är motorn i lärandet vilket hjälper oss i den kreativa processen - mediering .

Atelieristans främst roll är att vara en resurs för barnen.  Kunna se att den pedagogiska miljön är relevant för den specifika barngrupp som finns just då och kunna se om miljön behöver transformeras och modiefieras.  Erbjuda barnen olika skapande material  med olika uttrycksformer. Sätta upp inspirationsbilder för barnen som är både realistiska och abstrakta som utmanar ögat. Bilder som är mångtydiga och som ger nya idéer till skapande hos barnet. Atelieristan  bör ha den visuella kompetensen och den analytiska ögat, för att utifrån en bildserie kunna göra ett urval av bilder som berör. Och att kunna återskapa en dokumentation med en ny händelsekedja genom att hitta andra aspekter och ingångar.
Till nästa föreläsningstillfälle med Tarja, ska vi ta med oss en barnbok  skriven av Tove Jansson som heter  ”Den farliga resan” och arbeta med bildanalys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar